31 Aralık 2009 Perşembe
21 Aralık 2009 Pazartesi
Yılbaşı Hazırlıkları
Bu sene yeni yıl hazırlıklarına geçen yıla göre daha erken başladım. Başlangıcı da tek lokmalık kremalı çikolatalı toplarla yaptım.. Pelin'de truf halini görmüştüm, ben biraz daha akışkan bir kıvamla truf kağıtlarında servis ettim.
200 ml. kremayı ocağa alıp kaynama noktasına gelmeden içine 250 gr. sütlü ve bitter çikolata ekledim. Karıştırıp soğuması ve kıvam alması için bir gece buzdolabında beklettim. Krema sıkacağı ile turf kağıtlarının içine sıktım. Hepsi bu!
Yılbaşı sofranız için alternatif aperatifler:
havuçlu meze
peynir toplarıYılbaşı sofranız için alternatif aperatifler:
havuçlu meze
fırında mantar güveç
kereviz salatası
labneli salamlı cevizli lavaş
Unutmadan, yılbaşı kartlarınızı postaladınız mı?
17 Aralık 2009 Perşembe
Olivia's ve Pizza Keyfi
Geçen akşam, odun ateşinde pişen pizzalarını tatmak için Olivia's Pizzeria'ya davetliydik. New York stili pizza yapan Olivia's restoranda standart pizza -restoran sahibi Turgut Bey'in ifadesiyle "Beylerin bitirdiği, hanımların bir iki dilim bıraktığı"- 30 cm. çapında ve 8 dilim olarak hazırlanıyor. New York stili pizzanın en önemli özelliği ince ve elde açılmış hamurun odun ateşinde pişmesi. Pizzalar odun ateşinde yaklaşık 3 dakika kaldıktan sonra servise hazır hale geliyorlar.. Ayrıca New York'luların katlayarak yedikleri bu pizzanın ucu aşağı düşmüyor!
Turgut Bey öyle misafirperver bir restoran sahibiydi ki bizzat pizza yapımı, taş fırınlar, taş göbekli elektrikli fırınlar, Amerika'da işlettiği Fransız pastanesi, efsane Dursun Usta ve yemekle ilgili daha pekçok konuda tecrübelerini bizimle paylaştı. Bu keyifli sohbet esnasında biz de pizza, sos ve tatlıların tadına baktık. Zor olsa da pizza kategorisinde ilk üçümü belirledim :)
Başlangıç olarak dört peynirli pizzayı tattık. İçinde mozzarella, gorgonzola (rokfor), emmental ve parmesan olan bu pizza bir peynir sever olarak benim ikinci favori pizzam oldu..
Peynirli pizzanın ardından Alfredo soslu sarımsaklı ekmeklerin tadına baktık. Lezzeti kadar sunumu da nefisti.. Eminim, tadı damağımda kalan bu leziz aperatif Olivia's'a ikinci kere gitme sebebim olacak..
Rokalı pizzada ricotta peyniri, mozzarella, domates sos, parmesan ve pizzanın hafif sulu olmasını sağlayan çeri domates vardı. Üçüncü favori pizzam..
Pizza Milano; domates sos, mozzarella, dana jambon, mantar ve siyah zeytin..
Pizza Akdeniz; mozzarella, beyaz sos, beyaz peynir, mantar, yeşil biber, domates ve siyah zeytin..
ve son olarak menüde yer almayan ama benim en çok sevdiğim pizza: kuru domates ve bol sarımsak eşliğinde patlıcanlı pizza.. Patlıcanlar çiğ olarak fırına giriyor ve ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Umarım Turgut Bey bu pizzayı menüye ekler!
Pizzalardan sonra sıra tatlılara geldi.. Devil's Food Cake yoğun çikolata tadı ve yumuşak dokusuyla oldukça lezzetliydi..
cheesecake ve elmalı bademli turta (tatlı kategorisinde favorim)..
Yemeklerin yanı sıra Olivia's'ı sevmemin bir başka sebebi de dekorasyonu.. Beyazın ağırlıklı olduğu restoranda ahşap masalar, çiçekli minderler, aynalar ve şirin detaylar sade ve zevkli bir iç mekan oluşturmuş..
Özet: Eşimin ünlü bir pizza markasıyla kıyaslayıp "onlar Ford yapıyorsa Olivia's Maserati, Bentley yapıyor" şeklinde yorumladığı Olivia's kesinlikle tekrar gideceğim bir lezzet durağı. Şu anda sadece Levent'te bulunan restoran umarım en kısa zamanda Anadolu yakasında bir şube açar ve patlıcanlı pizza menüye girer.. Turgut Bey'e ve Olivia's ekibine çok teşekkürler!
16 Aralık 2009 Çarşamba
Likapalı Kek
Sanki öğleden sonra misafirimiz olacağını biliyormuşum gibi, pazar sabahı kahvaltıyı hazırlamadan önce bu keki yaptım. Hem balık pazarındaki baharatçıdan aldığım likapaları (diğer isimleri için buraya tıklayabilirsiniz) ve bayramdan artan çikolataları hem de geçen yılbaşı hediye gelen kek kalıplarımı kullanmaktı amacım. Hamur için çaylı kek tarifini kullandım, sadece içine kakao eklemedim..
Likapalı keki kek kalıbı etkinliğine yolluyorum..
Likapalı keki kek kalıbı etkinliğine yolluyorum..
12 Aralık 2009 Cumartesi
İglo İle Pratik Lezzetler
Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu'nda İglo ile pratik lezzetler dersimiz perşembe akşamıydı. Sevgili Tijen yemek kursunu kazananları açıkladığında listede kendi ismimi de görünce hem mutlu olmuş hem de çok heycanlanmıştım.
Hüseyin Hoca ile hazırladığımız menü İglo'nun bahçe bezelyesi, karidesi, soya fasülyesi, somonu ve prenses patatesi ile lezzetlendi.
Yufkaya sarılı bezelyeli köfte (bezelyeler İglo'nun iddia ettiği gibi "bahçeden toplanmış gibi" lezzetliydi, prenses patates ise şık sunumlar için çok ideal)
Somon provensal; buğulama sevmem diyordum, fikrimi değiştirdim..
Hüseyin Hoca'nın hazırladığı somon provensal tabağı
Soya fasülyeli sebzeli basmati
Hüseyin Hoca'nın hazırladığı soya fasülyeli sebzeli basmati tabağı
Sevgili Zeynep ve Tijen'le tanışıp birlikte yemek yapmaktan ve Hüseyin Hoca'nın pratik yöntemleri ve püf noktalarından çok keyif aldım. Yemeklerin hepsini evde de deneyeceğim, o zaman tarifleri de paylaşırım. Fırsatını bulursanız mutlaka bu kursa katılın, keyif alacağınızdan ve güzel şeyler öğreneceğinizden şüpheniz olmasın.. Sevgili Tijen'e bir kez daha teşekkürler..
10 Aralık 2009 Perşembe
Haftasonunda Balık Keyfi
Bizim evde balık sezonu henüz açılmadı. Bu durumu kendine dert edinen ve biz olmadan boğazından balık geçmeyen annem de bizi haftasonu hazırladığı balık sofrasına davet etti. Buğulama balığı pek sevmediğimi çok iyi bilen anneciğim hamsiyi teflonda, çinekopu da fırında yapmış. Balığın yanında salatadan başka bir şey yemediğimiz için de menüde kıvırcık salata, patates salatası ve meksika salatası balıklara eşlik etti.
Teflonda hamsi tarifi için buraya tıklayın.
Çinekoplar temizletildikten sonra 175' derece fırınlandılar. Sonuç olarak balığa ve salataya doyduğumuz nefis bir menü oldu.
Sitedeki diğer balık tarifleri için;
Fırında levrek tarifi
Palamut tarifi
Soslu levrek tarifi
6 Aralık 2009 Pazar
Şehriyeli Mercimek Çorbası
Bu aralar mutfakta en sık yaptığım şey çorba, özellikle de kırmızı mercimekli olanlar.. Erişte mercimek çorbasına çok yakışıyor, hele de bol limonlu olunca.. Denemek isteyenler için tarifim;
Malzemeler:
1 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1 su bardağı kırmızı mercimek
tuz
karabiber
1 adet limon
kurunane
sıvıyağ
1/2 lt. sıcak su
1 avuç kadar erişte
Soğanı ve sarımsakları doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar çevirin. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri tuz,karabiber ve kurunaneyle birlikte tencereye ekleyip 1-2 dk. kavurun. Sıcak suyu üzerine ekleyip kısık ateşte mercimekler ezilene kadar pişirin. Limon suyunu ve erişteleri de ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra çorbayı servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Malzemeler:
1 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1 su bardağı kırmızı mercimek
tuz
karabiber
1 adet limon
kurunane
sıvıyağ
1/2 lt. sıcak su
1 avuç kadar erişte
Soğanı ve sarımsakları doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar çevirin. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri tuz,karabiber ve kurunaneyle birlikte tencereye ekleyip 1-2 dk. kavurun. Sıcak suyu üzerine ekleyip kısık ateşte mercimekler ezilene kadar pişirin. Limon suyunu ve erişteleri de ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra çorbayı servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)